Bovenaan beleggingssites, primetime op tv, of op een verloren zaterdagnamiddag bij jou in de buurt in een zaaltje vol beleggers. Wanneer je je in AEX, beurs en aandelen gaat verdiepen kom je gegarandeerd het karakteristieke kale hoofd met die uitbundige snor tegen: Corné van Zeijl.
Hij is misschien wel de bekendste aandelenbelegger van Nederland en zeker een van de meest gepassioneerde. Maak hem midden in de nacht wakker, roep Ahold, ING, Shell, Vopak of Wessanen en Van Zeijl heeft een verhaal en alle cijfers. Dat moet ook wel, als fondsmanager van het SNS Nederland Aandelen Fonds. Dat fonds belegt een slordige 350 miljoen euro particulier geld in de grootste Nederlandse aandelen. En Van Zeijl heeft nog twee andere portefeuilles onder zijn hoede. In totaal gaat het om ruim een miljard euro.
De op papier even simpele als in de praktijk bijna onmogelijke opdracht voor van Zeijl luidt: behaal een hoger rendement dan de AEX-index. Dat lukt hem het ene jaar wel en het andere niet. De index verslaan (lees: slimmer zijn dan de markt): het is de grote, maar o zo moeilijke opdracht voor professionele fondsmanagers. Aan Van Zeijl de logische vraag of hij niet alleen professioneel, maar ook privé belegt en hoe hij verder met geld omgaat.
Deze vraag voel je op je klompen aankomen, meneer Van Zeijl. Belegt u zelf ook? En zo ja, steekt u uw éigen geld ook in uw éigen fonds?
"Nee! En dat zeg ik tot mijn grote spijt. Ik deed het altijd wel. Een groter gebaar van vertrouwen naar mijn eigen fonds toe is er niet, als ik er ook zelf in beleg, toch? Het is alleen te veel gedoe. Met name sinds de kredietcrisis is er zowel intern bij SNS Reaal als wettelijk een enorme hoeveelheid regels en voorwaarden gekomen over waar ik wel en niet in mag beleggen en hoe ik dat kan doen."
"De details bespaar ik u, maar ik mag niet zomaar te allen tijde alles kopen en verkopen waar ik zin in heb. Ik moet al mijn transacties verplicht telefonisch doorgeven en daar zijn veel restricties aan verbonden. Zo moet ik bijvoorbeeld soms maandenlang van een belegging afblijven, ook al zou ik het maar wat graag verkopen omdat de markt is gedraaid."
Waar belegt u zoal privé in?
"Ik beleg maandelijks een vast bedrag in dezelfde aandelen- en obligatiebeleggingsfondsen. Zeg maar net zoals veel mensen sparen. Mijn doel daarmee is om vermogen op te bouwen. Niets meer en niets minder. Het is niet dat ik specifiek voor mijn pensioen of een eigen huis beleg. Eerst maar eens kapitaal zien op te bouwen. Daarna kijk ik wel weer."
"Af en toe koop ik ook iets op de beurs, als ik een kans of een koopje zie. Dan koop ik een aandeel, een sector, een land, of een thema omdat ik denk dat het bijvoorbeeld veel te hard is afgestraft of erg goedkoop is. Dat koop ik dan als ik dat mag - ik spaar mijn orders vaak op door al het gedoe - en dan zie ik wel wanneer die onderwaardering er uit komt. Of niet."
Is het niet juist beter om strikt voor een bepaald doel te beleggen, met een duidelijke termijn en bijpassend risicoprofiel?
"Voor de gemiddelde particuliere belegger die niet de hele dag met de beurs bezig is, of niet zoveel zelfdiscipline kent, kan het misschien beter zijn om dat wel te doen. Dat hangt helemaal van de persoon af. Maar ik bouw zelf liever eerst kapitaal op voordat ik daar over ga nadenken."
Hebt u ook spaargeld?
"Niet veel. Cash kost geld, want de rentevergoeding is lager dan de inflatie en de belasting op vermogen. Ik heb het vooral voor onverwachte uitgaven en tegenvallers als een kapotte wasmachine."
Dit klink allemaal erg Oud-Hollandsch zuinig, doordacht en vooral héél erg verstandig, meneer Van Zeijl. Koopt u wel eens een bloemetje voor uw vrouw, of doet u wel eens echt gek?
"Nee, ik geef inderdaad niet zoveel geld uit. Aan mezelf dan. Ik heb een motor. Dat is het. Thuis heb ik dure kostgangers. Ik heb vier kinderen. Iedereen weet wat dat kost. Dan judoën er ook nog twee op nationaal topniveau. Speciale trainingen en coaches, oefenkampen en toernooien in het buitenland hakken er flink in. Laatst moesten ze nog nieuwe pakken hebben. Die kosten 200 euro per stuk. En dan moeten ze ook nog een witte en een blauwe hebben. Zo ben je alweer 800 euro verder."
Spaart of belegt u ook voor uw kinderen?
"Beide. Voor al mijn kinderen heb ik allemaal een eigen portefeuille die ik op dezelfde manier beleg. Het enige verschil is dat er meer in het potje van de oudste dan de jongste zit. Ik koop aandelen Royal Dutch Shell, andere dividendaandelen en indextrackers voor ze. Tegen de tijd dat ze volwassen zijn kijken we wel eens wat we daarmee gaan doen. Studie, huis of pensioen: we weten het nog niet precies. Eerst maar eens zien dat we kapitaal opbouwen, zei ik al."
De Van Zeijltjes boffen maar met zulke ouders die alles zo mooi voor hen regelen. Snappen ze beleggen ook?
"Ten dele. De oudsten weten het wel zo ongeveer, maar het heeft niet echt hun grote interesse. De jongsten zijn er nog niet aan toe. Wel probeer ik altijd zo goed en zo kwaad mogelijk alles uit te leggen over geld zoals alle ouders dat doen. Niet alleen beleggen."
Tot slot: beleggen moet om kapitaal op te bouwen - sparen levert nog niet eens kapitaalbehoud op - maar is iedereen hier voor in de wieg gelegd? Hoe kan iemand dat bij zichzelf nagaan?
"Simpel, koop bijvoorbeeld een keer een aandelenfonds. Kijk hoe je daarmee omgaat. Ga je de héle dag naar uw portefeuille zitten kijken, of juist niet? Denk je dat je een klungel bent als je verlies maakt of voe je je helemaal het mannetje als je op winst staat? Als je een langetermijnbelegger bent en je ligt na een week al nachten wakker omdat je portefeuille op -3% staat, dan moet je je inderdaad afvragen of dit wel iets voor jou is."