IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een huis kopen zonder makelaar. Dat kan, maar is het slim?

Funda.nl afgrazen kan iedereen, maar kun je ook onderhandelen over de aankoopprijs of buitenkansjes op de woningmarkt vinden? Als je een huis koopt kan het verstandig zijn om een makelaar in te schakelen, maar het hoeft niet. Doen of niet doen?

Argumenten vóór

  • De zoektocht
    Een woning kopen is ingewikkeld. Een aankoopmakelaar kan je er op heel veel gebieden mee helpen, zelfs al voordat je een woning op het oog hebt. Je kunt 'm namelijk al inschakelen tijdens je zoektocht: de aankoopmakelaar houdt de woningmarkt dan goed in de gaten, met jouw specifieke wensen in het achterhoofd. Kom je een mooie woning tegen, dan kan de makelaar je wijzen op zaken waarop je tijdens de bezichtiging moet letten.
  • Hulp bij 't bieden
    De aankoopmakelaar kan vervolgens een redelijke inschatting maken van wat een goede prijs is voor het huis dat je wil kopen. Dat is prettig, zeker als je zelf werkelijk geen idee hebt wat reëel is. Ook weet hij als ervaringsdeskundige goed hoe laag hij - ongeveer - kan gaan. En daarnaast kent hij het biedingsproces (tussen verkoper en koper, dus), en weet wat dan de belangrijkste aandachtspunten zijn.
  • De aankoopmakelaar kan (bijna) alles begeleiden
    Zo'n beetje het hele aankoopproces kan worden begeleid door de aankoopmakelaar. Hij weet exact hoe dat werkt, tot aan het zakelijke deel en de oplevering aan toe. Het kopen van 'n woning wordt in ieder geval een stuk eenvoudiger als je je werk op die manier uit handen laat nemen. En je krijgt informatie en tips die je anders niet had gekregen.

De verkoopmakelaar is vast aardig en ook wel bereid om jou van informatie te voorzien, maar uiteindelijk werkt hij voor de verkopende partij. En die wil, inderdaad, graag zoveel mogelijk euro's voor het huis zien. Zet je een aankoopmakelaar tegenover een verkoopmakelaar, dan is de kans dat je een poot uitgedraaid wordt een stukje kleiner.

Check ook: Stappenplan: zo koop je een huis

Let op: de aankoopmakelaar kan de woning niet voor je taxeren, en hij is ook géén financieel adviseur. Hij regelt ook geen hypotheek voor je. Wil je advies over hypotheken en andere geldzaken omtrent je koophuis, win dan informatie in bij een bank, adviesketen of zelfstandige adviseur.

Argumenten tegen

  • Het kost geld
    Nogal logisch: krijg je hulp van een aankoopmakelaar, dan zul je geld moeten betalen. Het zogenoemde makelaarscourtage, waarmee veel makelaars werken, kan behoorlijk oplopen, zeker als je de makelaar voor verschillende werkzaamheden inzet (je hoeft je aankoopmakelaar niet álles te laten doen). Daarnaast kunnen er nog andere kosten bijkomen. Maak dus vooraf goede afspraken over de tarieven en de betaling.
    Tip: bespreek een eventuele no cure no pay-constructie, waarbij je de makelaar niet (of weinig) hoeft te betalen als het aankoopproces niet wordt voltooid. Het is overigens wel de vraag of je geld in alle gevallen als nadeel moet zien. Natuurlijk, het kost geld, maar misschien was je wel meer kwijt geweest als je alles zelf had gedaan. Denk daar goed over na.
  • Eigen belangen
    Het klinkt een beetje achterdochtig, maar je weet het eigenlijk niet zeker: misschien heeft de aankoopmakelaar eigen belangen. Wellicht voelt hij druk om de koop te sluiten en kiest hij niet voor het laagst mogelijke bedrag. Je kunt, zeker als je zelf weinig van de huizenmarkt weet, niet altijd inschatten of de makelaar zijn werk wel goed doet, of vooral euro's wil vangen.
  • Loslaten
    Tot slot kan 't zijn dat je het lastig vindt om werk, zeker als het om dit soort persoonlijke zaken gaat, uit handen te geven en aan een ander over te laten. En misschien vind je het zelf juist leuk om alles van het begin tot het eind zelf te regelen.

Let op: de aankoopmakelaar mag niet ook de verkoopmakelaar zijn. Dat is simpelweg niet mogelijk. De verkoopmakelaar heeft er belang bij dat de verkoper zoveel mogelijk voor het huis krijgt, de aankoopmakelaar wil juist jóuw belangen behartigen. Er mag geen belangenverstrengeling ontstaan.

Een tussenvorm

Zoals gezegd hoef je de aankoopmakelaar niet alles te laten doen. Je kunt bepaalde delen van het aankoopproces zelf regelen, en voor andere werkzaamheden de makelaar inschakelen. Zo kun je er voor kiezen om zélf een woning te zoeken, en pas tijdens de onderhandelingen hulp van een makelaar te vragen. Of je schakelt een aankoopmakelaar in wanneer het koopcontract is opgesteld, zodat hij je kan helpen als je niet alles begrijpt. Doe vooral navraag bij je makelaar.

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›