IEXGeld

Dossiers

Profiel

Selwyn Duijvestijn: "Handelen zat er al vroeg in"

Zelfstandig aandelenhandelaar en beursanalist Selwyn Duijvestijn (1989) wilde als tiener maar één ding: zo snel mogelijk veel geld verdienen. Hij richtte zich op de beleggerswereld en nu, jaren later, heeft hij zijn eigen bedrijf. En wel op Beursplein 5.

Hoe kwam je in de beleggerswereld terecht?

Selwyn: “Ik was achttien en studeerde werktuigbouwkunde in Eindhoven. Al mijn studiegenoten hadden een bijbaantje. De één stond in de supermarkt, de ander werkte in de horeca. Ik wilde ook geld verdienen, maar met vakkenvullen, of iets dergelijks, ging dat me echt niet snel genoeg. Een gewoon bijbaantje leverde me simpelweg niet in korte tijd op wat ik wilde hebben. En tja, wil je aan meer geld komen, dan kom je al snel bij de beurs uit. De beurs biedt daarnaast ook meer uitdaging dan een doorsnee bijbaan.”

Had je daar dan al een bepaalde interesse in, aangezien je daar aan dacht?

“Ja. Toen ik een jaar of vijftien was zag ik het al als een soort sport om meer geld te krijgen voor iets waar ik zelf minder voor had betaald. Ik kocht, voornamelijk, onderdelen uit China, op eBay. Scooteronderdelen, computeronderdelen. Ik verkocht ze met winst door aan leeftijdsgenoten. Dat ging lekker. Dus eigenlijk zat het handelen er al vroeg in. Ik had al door dat je op die manier aan meer geld kunt komen.”

Maar als je onderdelen koopt en verkoopt, heb je wel een redelijk zicht op wat je gaat verdienen. Toont iemand interesse, dan bedenk je zelf wat je ervoor wilt hebben. Dat is bij de beurs wel anders.

“Inderdaad, je weet nooit exact wat aandelen zullen doen. Of je winst zult maken, of juist niet. Maar je kunt wel kiezen voor een richting met veel of juist wat minder risico."

"Maar wat je ook kiest: risico is er altijd. En hoe meer risico je neemt, hoe meer je moet opletten en moet weten waar je mee bezig bent.”

Want waar risico wordt genomen, gaan ook dingen fout...

“Ja, absoluut, en daar weet ik wel een mooi verhaal bij. Ik verdiende best goed aan mijn eigen handel, en kon op een gegeven moment zelfs een mooie cabrio kopen. Daar reed ik dan mee naar de universiteit. Ik volgde inmiddels een economische studie in Amsterdam, maar woonde nog in Eindhoven. Die afstand kon ik mooi met de auto afleggen. Maar een maand later ging het mis met de aandelen en maakte ik flink verlies. Moest ik die auto weer verkopen.”

Handelde je met een plan?

“Zeker. Vanaf het eerste moment dat me met de beurs bezig ging houden, ben ik me overal in gaan verdiepen. Ik las alles wat ik maar kon vinden. Ik wilde alles weten, alles leren over bedrijven en aandelen. Ik wilde begrijpen hoe dat allemaal in elkaar zat. Daar maakte ik samenvattingen van, ik analyseerde alles precies. Daardoor kon ik beter inschattingen maken van wat wellicht slim was om te doen. Omdat ik het in die tijd leuk vond om websites te maken, besloot ik mijn bevindingen online te zetten. In eerste instantie gewoon voor mezelf. En tot mijn verbazing vonden anderen dat ook nog eens leuk om te lezen.”

Je kreeg dus publiek?

“Steeds meer mensen wisten mijn website te vinden. Ze reageerden ook op mijn teksten, en gingen zelfs in mijn analyses mee. Ze lieten weten wat ze er van vonden, en gaven kritiek als ik iets stoms had gedaan.”

“Het gaf me wel een soort bevestiging, het gaf me een duwtje in de rug om er mee door te gaan. Blijkbaar vonden mensen het interessant om erover te lezen. En het is fijn om continu een klankbord te hebben, en zo steeds op je fouten te worden gewezen. De website zorgt voor een continue stroom aan feedback, en om beter te worden moet je kritiek krijgen.”

Gebruiken deze mensen jouw teksten als advies?

“Ik schrijf over mijn eigen handelingen, en andere mensen zijn vrij om met deze informatie te doen wat ze willen. Ze stuurden me ook e-mails, om te vragen of ik tips voor ze had en of ik ze wat kon bijleren. Maar, heel belangrijk: ik geef geen advies, dat heb ik ook nooit gedaan. Wel gingen,en gaan, soms mensen uit zichzelf mee in míjn beslissingen.”

“Ik probeer continu inschattingen te maken van het meest waarschijnlijke scenario. Iedere belegging is een afweging van de risico’s tegen het rendement. Dat loopt niet standaard goed af. Kijk, als je het drie keer goed inschat, dan denken mensen: hij weet alles, hem moet ik achterna gaan. Gaat het dan een keer mis, dan worden ze boos en kun je het niet meer goed doen. Dat vond ik best lastig. Maar uiteindelijk is het hún keuze geweest om mee te gaan. Ik heb nooit gezegd dat ze dat moesten doen.”

Hoe ging het verder?

“Ik ben blijven handelen en schrijven, vanuit mijn studentenkamer, en ik denk dat ik dit precies in de juiste tijd deed. Ik heb het dan over september 2009, toen we net een beurscrash hadden gehad. Mensen hadden wel behoefte aan mijn ‘beursdagboeken’.”

“Daarnaast kwam ik in contact met de jongens van een andere beleggingswebsite, Marktgevoel. Het bestond uit een team van jonge handelaren en ondernemers, die vanuit de praktijk hun zegje deden. Dat klikte goed. Toen ben ik voor ze gaan schrijven.”

“Ik ben uiteindelijk naar Amsterdam verhuisd. Niet alleen vanwege de studie, maar ook omdat hier alles gebeurt. Ik kan wel in Eindhoven gaan zitten, maar dan zit ik er niet middenin. Dan zit ik gewoon thuis een beetje naar mijn scherm te turen. Ik woon, studeer en werk nu op één plek, dat scheelt heel veel tijd.”

Waar ligt je focus?

“Voor mij is handelen de basis, en van daaruit schrijf ik. Maar het is allebei belangrijk, ik houd me met allebei veel bezig. De afgelopen tijd ben ik druk in de weer geweest met Marktgevoel. Mijn collega’s kregen steeds minder tijd, ze gingen andere dingen doen. En ik groeide dusdanig hard, dat ik het bedrijf wel wilde kopen. Dat heb ik gedaan: ik heb mijn eigen website samengevoegd met Marktgevoel, het is nu één bedrijf, sinds 1 januari. En ik werk in het beursgebouw op Beursplein 5.”

Ben je de jongste, daar op beursvloer?

“Ja, en dat vindt iedereen ook alleen maar leuk. Ik zit nog vol enthousiasme en wil nieuwe dingen leren en doen. Andere handelaren gunnen me veel en vinden het ook leuk om te zien hoe ik bezig ben. Er is een heel goede sfeer bij het handelsbedrijf waar ik zit. Iedereen is op z’n eigen manier bezig met de beurs. Ik heb veel steun aan het feit dat er meerdere mensen om me heen zitten die de pieken en dalen van het vak begrijpen.”

Hoe ga je om met het geld dat je binnenkrijgt?

"Marktgevoel is een BV, waarvan ik dus de directeur ben. Vanuit de BV krijg ik 'gewoon' een vast salaris uitbetaald. Ik ben qua geld zeer bewust bezig met de toekomst. Ik ga er van uit dat als ik op de huidige manier doorga, er over een paar jaar voldoende geld bij elkaar is belegd om genoeg te hebben."

"Het past niet bij mij om geld te sparen door alles weg te zetten in 'een potje'. Al het geld dat ik heb, is geïnvesteerd in (veelal korte termijn) beleggingen en websites. Ik wil ook niets uit handen geven en graag alles onder eigen beheer houden."

Hoe zie jij de toekomst?

“Wat ik nu doe bevalt me heel erg. Ik blijf bezig met het op de hoogte houden van beleggers, over mijn handel en wandel op de beurs. Ik wil mijn eigen hedgefund starten, en zorgen dat beleggers kunnen investeren in mijn manier van beleggen en beurshandel.”

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›