1. Lekker lage tarieven
Het maximale belastingvoordeel dat je als gepensioneerde kunt behalen dankzij de lagere tarieven is exact 5.971 euro. Dan moet je na je pensionering wel 33.363 euro of meer verdienen, zodat je de eerste twee schijven – waar de tarieven veel lager zijn – volledig benut. Na het bereiken van de AOW-leeftijd betaal je het volgende:
- Over inkomen van 0 tot 19.645 euro: 19,1%,
- Over inkomen van 19.645 tot 33.363 euro: 24,2%
Daarboven gaan de oude tarieven voor de tweede en derde schijf weer gelden:
- Tot 55.991: 42%
- Boven 55.991: 52%
Reken uit: Wanneer krijg ik AOW?
2. Fiscaal partnerschap kan voordelig zijn
De wet bepaalt of je al dan niet fiscale partner bent van je huis- of echtgenoot, dus of je voor de voordelen in aanmerking komt is geen kwestie van kiezen. Maar handig om te weten is het wel. In veel gevallen levert fiscaal partnerschap na je pensionering voordeel op
Check: Heb ik een fiscale partner?
Je kunt schuiven met aftrekposten en vermogen. Als een van de twee inkomens in een hoger belastingtarief valt is het voordeliger om hypotheekrente of, bijvoorbeeld, alimentatie grotendeels van dat inkomen af te trekken. Andersom kun je met vermogen zodanig schuiven dat beide vrijstellingen volledig worden benut.
Als er geërfd gaat worden is fiscaal partnerschap zelfs extreem voordelig: fiscale partners mogen tot 616.860 euro belastingvrij van elkaar erven. Als je dat niet bent staat de fiscus al na 2057 euro voor de deur.
Fiscaal partnerschap heeft niet alleen maar fiscale rozengeur te bieden. De drempel voor aftrek van bijvoorbeeld zorgkosten en giften wordt hoger, omdat die niet over één maar over twee inkomens wordt berekend.
3. Kortingen komen, kortingen gaan
Bij het bereiken van de AOW-leeftijd gaan de heffingskortingen flink schuiven. Sommige krijg je voor het eerst, sommige vervallen, sommige groeien, andere nemen juist af. In een kort overzicht:
- De algemene korting (voor iedereen) daalt van 2001 naar 1.034
- De maximale arbeidskorting (voor iedereen met betaald werk)daalt van 1.723 euro tot 890 euro
- Werkende 60- tot 64-jarigen met een laag inkomen, dat minstens 17.139 euro bedraagt kunnen een "werkbonus" krijgen, een belastingkorting die tussen de 0 en 1.100 euro ligt.
- De ouderenkorting (voor iedereen die AOW krijgt) bedraagt 1.032 euro
- De alleenstaande ouderenkorting (na het bereiken van de AOW-leeftijd) bedraagt 429 euro
4. Je mag inkomen middelen als het flink schommelt
In de jaren rond je pensionering kan je inkomen flink schommelen. Je bent al wel gestopt met werken, maar hebt nog geen AOW; een polis begint met uitbetalen; een prepensioenuitkering valt weg: het kan zomaar gebeuren dat je een paar jaar achter elkaar een sterk wisselend inkomen hebt.
De belastingdienst staat het je dan toe om te ‘middelen’. Je mag dan de inkomens van maximaal drie jaar bij elkaar optellen en door drie delen: als de belasting die je volgens dat sommetje had moeten betalen meer dan 545 euro verschilt van de belasting die je werkelijk hebt betaald kun je het te veel betaalde bedrag daarboven terugvragen.
Check ook: Heb je een schommelend inkomen? Misschien kun je belasting terugkrijgen.
5. Gewoon doorwerken: veel overhouden
Je bent pensioengerechtigd en je wilt wat: gewoon doorwerken! Het fijne van arbeidsloon na je pensioneringsdatum is dat je er veel meer zelf van mag houden – zie de lagere tarieven hierboven.
Er veranderen wel een paar dingen: zo krijg je minder arbeidskorting dan voor het bereiken van de AOW-leeftijd en ben je niet langer standaard verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Ook vervalt je recht op minimumloon.
Nog niet gepensioneerd, maar al wel in de VUT of met prepensioen? Let dan even goed op: in veel prepensioenregelingen zit een maximum aan wat je daarnaast mag bijverdienen.
6. Overwinteren in de zon, aangifte in Holland
Wie een paar maanden per jaar in het buitenland woont blijft voor de belasting een Nederlander en moet dus gewoon in Nederland aangifte doen. Pas als je langer dan zes maanden per jaar in een buitenland woont kun je elders belastingplichtig worden. Wel tellen je bezittingen - en eventueel inkomen – in het buitenland mee voor de aangifte in Nederland.
Ook een tweede huis moet je dus opgeven bij Nederlandse fiscus, als bezit in Box 3. (De hypotheek kun je daar ook aftrekken als schuld). Als je tijdens je afwezigheid je Nederlandse koophuis verhuurt kun je de hypotheekrente blijven aftrekken en blijf je huurwaardeforfait betalen. De huur die je ontvangt moet je dan wel opgeven als inkomen. De kosten voor gas, water en licht tijdens die verhuurperiode kan je aftrekken van de belasting.
7. Verdubbel je zorgkosten
Als je AOW ontvangt mag je bepaalde soorten specifieke zorgkosten voor je aangifte verhogen met 113%. Oftewel meer dan verdubbelen! Dat gaat niet op voor alle kostenposten (geneeskundige hulp en reiskosten voor ziekenbezoek tellen bijvoorbeeld niet mee), maar bijvoorbeeld wel voor zaken als vervoerskosten, hulpmiddelen, gezinshulp en bijzondere diëten.
Lees meer: Dossier Belastingaangifte 2014