IEXGeld

Dossiers

Profiel

Schenken anno nu: lees dit als je belastingaangifte doet

Het is leuk om geld te krijgen, zeker als je er geen belasting voor hoeft te betalen. Soms kan dat, maar niet altijd. Vijf aandachtspunten.

1. Check de jaarlijkse vrijstelling

In 2013 mocht je 5141 euro belastingvrij schenken aan je eigen kind. Een schenking aan iemand anders kon belastingvrij tot 2057 euro. Het zijn jaarlijkse vrijstellingen, dus als je wilt mag je je portemonnee volgend kalenderjaar opnieuw trekken.

2. Eenmalige vrijstelling verhoogd

Behalve de jaarlijkse vrijstellingen bestaan er ook eenmalige vrijstellingen. Dit houdt in dat je iemand eenmalig een groter bedrag dan de jaarlijkse vrijstelling mag schenken. De maximale bedragen zijn als volgt:

24.676 euro voor je eigen kind, als je kind of zijn of haar partner tussen de 18 en 40 jaar oud is. Het bedrag is 51.407 euro wanneer het geld wordt gebruikt voor een dure studie of eigen woning. Dit heet de eenmalig verhoogde vrijstelling.

Let op: vanaf oktober 2013 is de eenmalig verhoogde vrijstelling voor het kopen van een huis tijdelijk verruimd van 51.407 naar 100.000 euro. Deze vrijstelling geldt tot 1 januari 2015. De vrijstelling geldt voor iedere schenking die wordt gebruikt voor de eigen woning. Het hoeft dus geen schenking te zijn van een ouder aan een kind en de ontvanger hoeft niet tussen de 18 en 40 jaar te zijn.

Onder schenkingen voor de eigen woning valt sinds oktober 2013 ook een schenking die bestemd is voor de aflossing van een restschuld van een eerder huis dat met verlies is verkocht. Deze verruiming is permanent. Wat nu als je al het oude maximale schenkingsbedrag aan je kinderen hebt overgemaakt? Dan moet je van de Belastingdienst het al eerder geschonken bedrag aftrekken van de verruimde vrijstelling van 100.000 euro. Het resterende deel mag je bijschenken.

3. Wanneer moet er wel worden betaald?

Schenkingen over hogere bedragen dan de hierboven genoemde tarieven worden wel belast. Hiervoor gelden de volgende tarieven (over schenkingen gedaan in 2013):

  • Partners en kinderen betalen tot een belastbare schenking van 118.254 euro 10% schenkbelasting en hierboven 20%;
  • Kleinkinderen betalen tot een belastbare schenking van 118.254 euro 18% schenkbelasting en hierboven 36%;
  • Overige verkrijgers betalen tot een belastbare schenking van 118.254 euro 30% schenkbelasting en hierboven 40%.

De bij punt 1, 2 en 3 genoemde tarieven veranderen ieder jaar (de tarieven die gelden voor 2014, dus voor de aangifte die je volgend jaar doet, lees je in dit artikel).

4. Je kunt ook netto schenken

Als er schenkbelasting moet worden betaald, krijgt de ontvanger in principe de rekening. Maar je kunt ook 'vrij van recht', ofwel netto, schenken: dan betaal je als schenker de belasting. Wel betaal je dan meer belasting dan de ontvanger anders had moeten betalen. Dit komt doordat de Belastingdienst de belasting die je betaalt ook weer als schenking ziet.

Lees ook: Dossier Belastingaangifte 2014

5. Schenken aan goede doelen: doe er je voordeel mee!

Geef je aan een goed doel, dan doe je een gift. Er zijn twee soorten giften: gewone giften en periodieke giften. Fijne bijkomstigheid: je kunt ze in sommige gevallen als aftrekpost gebruiken.

Gewone giften
Een gewone gift mag je als aftrekpost gebruiken als je de gift hebt gedaan aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) of een steunstichting Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI). Deze giften zijn gedeeltelijk aftrekbaar. Er gelden voorwaarden. Zo heb je te maken met een drempelbedrag (1 procent van je drempelinkomen, met een minimum van 60 euro) en een maximum (10 procent van je drempelinkomen). Wat je meer hebt betaald dan het drempelbedrag mag je aftrekken, maar dit mag niet meer dan het maximum zijn.

Een gift aan een culturele ANBI levert je een extra voordeel op. Als je de aftrekpost berekent mag je het giftbedrag verhogen met 25 procent. Het maximale aftrekbare bedrag (dus de 10 procent van je drempelinkomen) mag worden verhoogd met maximaal 1.250 euro.

Let op: heb je geld gegeven aan een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI), zoals een muziek- of sportvereniging, een toneelclub of een buurthuis? Deze giften zijn, in tegenstelling tot giften aan een steunstichting SBBI, niet aftrekbaar van je inkomen.

Periodieke giften
Een periodieke gift is als aftrekpost te gebruiken als je de gift doet aan een ANBI of een vereniging die geen ANBI is, maar wel aan bepaalde voorwaarden voldoet (bijvoorbeeld als de vereniging aanvankelijk wel als ANBI gereigstreerd stond, maar later niet meer).

Geef je periodiek, dan zijn de bedragen in principe volledig aftrekbaar. Het gaat dan om jaarlijkse giften over een periode van minimaal vijf jaar. Wel moet je je periodieke giften in een notariële akte hebben vastgelegd en het geld ook daadwerkelijk vijf jaar lang overmaken. Aftrekken doe je over ieder jaar dat je geld hebt overgemaakt.

Als je periodiek aan een culturele ANBI geeft, dan mag je het bedrag met 25 procent verhogen wanneer je je aftrekpost berekent. Met een drempelbedrag heb je niets te maken, maar voor de verhoging geldt wel een maximumbedrag van 1.250 euro.

Let op: vanaf 2014 is de notariële akte niet meer nodig. De Belastingdienst zegt daarover: "Vanaf 2014 kunt u periodieke giften doen met een onderhandse akte van schenking aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of aan een vereniging met ten minste 25 leden. U hoeft de gift niet meer vast te leggen in een notariële akte om voor aftrek in aanmerking te komen." Dat scheelt dus een hoop notariskosten.

Lees ook:

Dit verandert er vanaf 1 januari 2024 in je portemonnee

Vanaf 1 januari gaat er een en ander veranderen in Nederland. Wat kan je... Lees verder ›