IEXGeld

Dossiers

Profiel

Laat je beleggingen niet beïnvloeden door ruis

De beurs is weer volop in beweging. De debatten over het aanhouden van tapering door de Fed en het overtreffen en weer verliezen van indexstanden (Dow 16.000, AEX 400), zet beleggers volop aan het denken. Met cruciaal de vraag: moet ik anticiperen op dit nieuws of is het ruis? Heb ik een plan nodig? Of handel ik op basis van de flikkerende koersen op mijn scherm?

Dat laatste klinkt niet echt als een goed doordachte strategie. Maar toch voelen we vaak dat nieuws vraagt om een acute reactie. Wat je eigenlijk zou moeten doen, maar juist ondergesneeuwd raakt door de vele ruis die op ons afkomt, is de vraag beantwoorden: Is mijn portefeuille nog steeds goed samengesteld en verdeeld?

Klinkt logisch en vanzelfsprekend? Misschien, maar niet iedereen handelt ernaar. Als een portefeuille goed en degelijk is samengesteld, dan kan dit het verschil maken tussen goede resultaten en teleurstelling.

Het lijkt alleen soms of we niet even dit stapje terug durven zetten. Want met zoveel nieuws MOET je wel net als iedereen handelen; dat is het proces, toch?  Dus toch nog maar even in herinnering brengen welke vragen we dienen te beantwoorden als we het handelen op basis van ruis zoveel mogelijk willen voorkomen.

1. Welke verdeling kies je in je portefeuille: hoeveel aandelen, obligaties en liquiditeiten?

Dit is echt een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen. Hoeveel risico KUN je in een portefeuille hebben om potentieel rendement te kunnen realiseren? Inderdaad: het proces van asset allocatie. Er zijn nog een aantal andere eenvoudige vragen in het verlengde hiervan zoals welke doelstellingen je hebt en hoeveel risico je WILT lopen.

  • Hoeveel kun je sparen?
  • Hoeveel vermogen heb je nodig?
  • Wanneer heb je welk vermogen nodig?
  • Welk rendement heb je nodig om doelstellingen te kunnen realiseren?

Als je antwoord hebt op deze vragen, kun je kijken hoeveel risico je maximaal kunt lopen (en dat vertalen naar welke spreiding en hoeveel procent aandelen je in je portefeuille wil opnemen). 

2. Waarop baseer je de keuze van beleggingen in je beleggingsportfolio?

Lage kosten en diversificatie. Als we bij de selectie van instrumenten hier rekening mee houden, bouw je alvast een eerste filter in en het voorkomt dat je dingen opneemt die je eigenlijk niet in je portefeuille wil hebben. Ik ben zoals je inmiddels weet een voorstander van (passieve en goedkope) indexgerelateerde beleggingen omdat die deze bouwstenen veelal in zich hebben.

3. Hoe zorg je ervoor dat beleggingen goed samengaan?

Elke beleggingscategorie — aandelen, obilgaties of cash — heeft zijn eigen nut in een portefeuille. Aandelen zorgen voor groei, obligaties zorgen klassiek voor veiligheid en inkomen. En cash kan ervoor zorgen dat je niet constant posities moet verkopen.  Door een juiste mix samen te stellen, kunnen we risico verminderen (NIET uitsluiten). Ik noem dit wel eens ‘The Zig and Zag Theory of Investing’. Als een beleggingsklasse even tegenzit, kunnen we er doorgaans vanuit gaan dat een andere asset class het beter doet.

4.Hoe zorg je ervoor dat de juiste balans behouden blijft?

Warren Buffett heeft het vaak over zijn succesfactor: zorg ervoor dat je lef en hebzucht toont als iedereen bang is, en vice versa. Een aparte, maar wel mooie manier om het belang van herbalanceren van je portefeuille te onderstrepen. Dus periodiek bijkopen als een categorie in weging is gezakt en verkopen als hij te duur (en te zwaarwegend) is geworden. Rebalancing helpt ons om vast te houden aan het principe van “sell high and buy low” in plaats van de veel gemaakte fout door het omgekeerde te doen.

Zo op het eerste gezicht lijken deze vier vragen wederom voor de hand te liggen. Het blijkt alleen heel moeilijk om je hier ook aan te houden. Toch is het dé manier om vast te houden aan je strategie en het proces.

Als we onszelf dit blijven realiseren en ernaar handelen, wordt het eenvoudiger om de ruis die op ons af komt enigszins te negeren. En ons te blijven richten op de zaken die we kunnen beheersen. Waardoor beleggingsbeslissingen een grotere kans van slagen hebben.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›