IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pas op voor de grote vermogenskiller die inflatie heet

Inflatie, dat heeft iets te maken met dat het leven duurder wordt, toch? Ja, dat klopt, maar inflatie is nog veel belangrijker dan dat. Inflatie is namelijk de grote vermogenskiller. Althans, als je niet uitkijkt.

Sinds de euro is ingevoerd bedraagt de gemiddelde jaarlijkse inflatie in Nederland 1,9%. Dat betekent, simpel gezegd, dat een euro in Nederland ieder jaar sinds 2001 1,9% minder waard is geworden. Is dat erg? Nee, zo’n gematigde inflatie is juist gezond. Het is ook precies het soort inflatie waar de Europese Centrale Bank op mikt.

Dat wil alleen niet zeggen dat je het kunt negeren. Dat een kop koffie van 2,50 euro volgend jaar misschien 2,55 euro kost is wel te overzien. Maar op de lange termijn gaan die procentjes serieus aantikken. Voorbeeld? Stel, je koopt iedere zaterdag hetzelfde mandje boodschappen bij de supermarkt. Dat kost 50 euro.

Inflatie zorgt ervoor dat die boodschappen ieder jaar duurder worden. Als die inflatie tot in lengte van jaren 1,9% is en blijft, betaal je voor datzelfde mandje over 25 jaar 80 euro.

Onprettige verrassing

Natuurlijk, als de inflatie toeneemt heb je ook goede kans dat je salaris (of je pensioen) meestijgt. Dan hoef je niet heel veel last van die prijsstijging te hebben. Maar dat is niet vanzelfsprekend, dus houd goed in de gaten of die aanpassing wel plaats vindt. En zo niet, besef je dan dat je kosten van levensonderhoud zullen gaan toenemen zolang er inflatie is.

Wat niet vanzelf meestijgt zijn je beleggingsdoelen. Als je nu spaart om een boot te kopen, je kinderen te laten studeren of om een inkomen na je pensioen te hebben, dan heb je waarschijnlijk wel een goed idee  hoeveel je daarvoor nodig gaat hebben.  Je weet tenslotte hoeveel een boot kost, wat een studie kost of wat je levensonderhoud kost.

Lees ook de checklist: wat kost een studie?

Maar wat kost die boot over 10 jaar? Of die studie over 18 jaar? Of je levensonderhoud als je 70 en ouder bent? Als je daar nu geen rekening mee houdt zit het er dik in dat je tegen die tijd voor een onprettige verrassing komt te staan.

Voorbeeld? Stel, je hebt becijferd dat de studie van je pasgeboren kind in totaal ongeveer zo’n 30.000 euro gaat kosten. Tegen de huidige prijzen. Maar stel nu eens dat we de komende jaren met een inflatie van 3,5% te maken gaan krijgen…

De vriendelijke kant van inflatie

Dan moet je over 18 jaar niet 30.000, maar 55.000 euro bij elkaar gespaard hebben om diezelfde studie te kunnen financieren.

Check ook: Bereken het effect van inflatie op je koopkracht

Wie dus echt wil sparen voor later moet juist en vooral de inflatie verslaan. Pas als je meer rente of belegginsgrendement haalt dan de inflatie begin je echt geld te verdienen met je gespaarde vermogen. Moeilijk genoeg, maar gelukkig heeft inflatie ook zijn vriendelijke kanten.

Niet alleen spaargeld, maar ook schulden worden minder waard. Niet in absolute zin, natuurlijk - een hypotheek van drie ton blijft een hypotheek van drie ton zolang je niet aflost – maar de wáárde van dat geld neemt in de loop der jaren af. Door inflatie.

Dat verklaart ook waarom centrale bankiers en politici inflatie eigenlijk helemaal niet zo erg vinden. In de huidige economie is spaargeld niet het probleem, schulden zijn dat wel. Als de inflatie zijn werk doet, smelten die schulden vanzelf.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›