De koop van een huis dat nog gebouwd moet worden gaat anders dan de koop van een bestaand pand. Hier lees je hoe dat zit.
Oplevertijd
Wanneer je een bestaand huis koopt kun je je woning meestal vrij snel betrekken, terwijl je voor een nieuwbouwhuis misschien al hebt getekend voordat er überhaupt een steen is gelegd. Soms weet je ook niet wanneer je woning precies klaar zal zijn. Bij bestaande bouw geldt in principe what you see is what you get, terwijl je het bij nieuwbouw vaak eerst met tekeningen en artist impressions moet doen.
Hypotheek
Heb je een huis op het oog, dan is de eerste stap: kijken of je het kunt betalen. Of je een toereikende hypotheek kunt krijgen, hangt onder andere af van je jaarinkomen en dat van je partner, of je in loondienst bent of als zelfstandige werkt, en of je andere leningen hebt. Ook speelt de vraag of je spaargeld hebt een rol.
Tip: een hypotheek afsluiten is een grote beslissing. Het is verstandig je te laten informeren door een hypotheekadviseur. Hieraan zijn wel kosten verbonden.
Check ook: Stappenplan: een hypotheek afsluiten
Kosten koper vs. vrij op naam
Bij de koop van een woning, nieuwbouw of niet, komen altijd meer kosten kijken dan alleen de vraagprijs. Immers: niet alleen je huis kost geld, maar de koopprocedure ook. Bij bestaande bouw staat achter de vraagprijs meestal k.k. (kosten koper) vermeld; bij nieuwbouw kom je vrijwel altijd v.o.n. (vrij op naam) tegen.
Onder kosten koper vallen de kosten die gemaakt worden bij de eigendomsoverdracht. Een hoge kostenpost die hierbij hoort is de overdrachtsbelasting. Het bedrag, de term ‘kosten koper’ zegt het al, moet door de koper worden betaald. Met vrij op naam wordt bedoeld dat de kosten voor eigendomsoverdracht door de verkoper betaald worden.
Extra (bouw)kosten
Vrij op naam betekent niet dat je helemaal geen extra kosten maakt. Zo moet je rekening houden met bemiddelingskosten en notariskosten hypotheekakte. Ook moet je, terwijl je huis wordt gebouwd, verschillende rentes betalen. Vereniging Eigen Huis heeft een helder overzicht van de kosten van het kopen van een woning gemaakt.
Let vooral goed op de kosten die specifiek gelden voor nieuwbouw:
Bouwdepot/hypotheekrente
Een bouwdepot is een rekening waarop je hypotheekbedrag komt te staan. Vanuit deze rekening worden tijdens de bouw van je huis bijvoorbeeld rekeningen van de bouwer betaald. Je betaalt je huis niet in één keer, maar in fasen: bijvoorbeeld eerst de grond, dan (delen van) het huis. Over je hypotheekbedrag moet je hypotheekrente betalen. Wel krijg je rentevergoeding over het bedrag dat nog in je depot staat. Dit kan gelijk zijn aan de te betalen hypotheekrente, maar ook lager uitpakken. Wanneer je een gedeelte van de bouw hebt betaald, ontvang je geen rente meer over dat uitbetaalde bedrag. Het gevolg hiervan is dat je hypotheeklasten gedurende de bouw stijgen.
Bouwrente
Terwijl je huis wordt gebouwd, betaal je bouwrente. Daarvan zijn twee varianten. Financieringsvergoeding is rente die je betaalt over de periode voordat de koop- en aannemingsovereenkomst zijn gesloten, terwijl de bouwer al kosten heeft gemaakt. Uitstelrente betaal je over de periode tussen het sluiten van de overeenkomst en het moment dat je eigenaar van het huis wordt.
Boeterente
Tijdens de bouw van je nieuwbouwwoning ontvang je facturen van de ondernemer. Wanneer je deze niet op tijd betaalt, kan het zijn dat je een boete krijgt. Dit heet boeterente.
Meerwerk
Kies je andere dingen voor in je huis dan wat er in het (standaard) bouwplan staat? Wil je andere tegels, of heb je specifieke keukenwensen? Dit valt onder meerwerk en daar moet je extra voor betalen. Er is sprake van minderwerk wanneer je besluit zaken uit het bouwplan weg te laten.
De oplevering en verhuizing
Als je huis eenmaal is gebouwd, dan ben je er nog niet. Ook al heb je zelf veel invloed op hoe duur de verhuizing wordt, kosten maak je altijd. Er moet vaak nog veel gebeuren. Van een mooie tuin en fraaie bestrating zal geen sprake zijn. Ook zijn er geen vorige bewoners van wie je bepaalde dingen, zoals de vloer, over kunt nemen. Het grote voordeel hieraan is dat je alles helemaal zelf kunt inrichten, alles is nieuw. Met een eventuele andere smaak van vorige bewoners heb je dan niks te maken en daar heb je dus ook geen werk van.
Deze kosten zijn trouwens wel enigszins te compenseren. Omdat je een nieuw huis hebt, heb je – zeker de eerste jaren – waarschijnlijk weinig uitgaven aan onderhoud. En omdat nieuwe huizen vaak goed geïsoleerd zijn, kun je aardig besparen op de stookkosten. Bij een bestaand huis is de kans op perfecte isolatie namelijk een stuk kleiner.