IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kleine wasjes, hoge kosten

Nog even snel twee shirtjes wassen voor de vakantie is niet goed voor je portemonnee en ook niet voor het milieu. De Consumentenbond heeft namelijk onderzoek gedaan naar de wascapaciteit en het stroom- en waterverbruik van een volgeladen wasmachine.

Het blijkt dat de was prima schoon wordt in een volle trommel en dat zowel het stroom- als waterverbruik een stuk minder is. Je hebt bijvoorbeeld een wasmachine met een maximaal laadvermogen van 6 kilo dan is het energieverbruik per wasbeurt op 40 graden:

  • bij 6 kilo wasgoed: 0,11 kWh per kilo
  • bij 4 kilo wasgoed: 0,17 kWh per kilo

En logisch, hoe meer wasgoed er in de wasmachine zit, hoe minder water erbij kan. Dus ook op je waterverbruik bespaar je met een volle wasmachine. Voor het draaien van één was is toch al gemiddeld 56,9 liter water nodig.

Maar hoe weet je of je wasmachine vol zit? Nou dat is makkelijk, je stopt de wasmachine zo vol mogelijk. Gaat de deur nog makkelijk dicht, dan is de machine goed vol. Moet je erg hard duwen, haal er dan iets kleins uit en probeer het nog een keer.

Niet te warm

Dan nog het wassen zelf. Hoe lager de wastemperatuur, hoe goedkoper het is. Een wasbeurt op 30 graden kost gemiddeld 0,08 euro aan elektriciteit, op 60 graden is dit al 0,21 euro en op 90 graden zelf 0,21 euro.

Voor het onderhoud van je wasmachine is het overigens wel goed om af en toe – zeg één keer per maand – een was te draaien op 90 graden.

Ook voor je wasmachine geldt weer (net als voor alle andere elektrische apparaten) hoe energiezuiniger het apparaat (A-label en meer), hoe meer je bespaart. Eén keer wassen met een wasmachine met een B-label kost gemiddeld 0,29 euro, met een A+-machine is dit 0,18 euro per keer.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›