Wil je straks, als je met pensioen gaat, nog een beetje relaxed kunnen leven? Begin dan nú met pensioensparen. Hans van Putten (44) begon eigenlijk te laat, vindt hij zelf, maar is het nu aan het regelen.
Waarom ben je zelf begonnen met sparen?
“Veel mensen bouwen pensioen op via hun werkgever. Ik niet. Ik ben journalist, heb een tijd freelancewerk gedaan. En waar ik nu werk, bouw ik ook niks op.”
“Oorspronkelijk was het idee: ga je met pensioen, dan krijg je vanaf dat moment maandelijks zo’n zeventig procent van je laatste loon, dankzij je AOW en het pensioen dat je bij je werkgever hebt opgebouwd. Bij mij is dat percentage lager, want ik krijg in principe alleen AOW. Nu hoor je om je heen dat je straks nog maar op zo’n veertig procent van je laatste loon kunt rekenen. Dan krijg ik dus nóg minder. Dat is gewoon te weinig, dus ik moet het zelf regelen. Maar eigenlijk had ik er twintig jaar geleden mee moeten beginnen.”
Stond je er toen niet bij stil?
“Nee, ik wist jaren geleden helemaal niet hoe het nu zou zijn, ik had nog geen carrièrekeuze gemaakt. Ik dacht: ik ga ergens werken en dan bouw ik gewoon pensioen op. Maar dat is niet gebeurd. Dan kom je in een fase waarin je denkt: ik moet het eigenlijk doen, maar ik heb de ruimte niet. Bijvoorbeeld als je net kinderen hebt, je een jaar of vijfendertig bent. Je denkt: het komt wel. Maar weer tien jaar later komt het nog steeds niet echt uit, terwijl het wel echt moet. En dan kun je het bedrag dat je nodig hebt niet meer bij elkaar sparen.”
“Als je vijfentwintig bent, dan heb je nog zo’n veertig jaar om te sparen. Ik ben nu in de veertig, en heb nog maar twintig jaar, terwijl ik wel hetzelfde eindbedrag wil halen. Ik moet nu maandelijks misschien wel vier of vijf keer meer overmaken dan ik had moeten doen wanneer ik op mijn vijfentwintigste was begonnen. Nu heb ik ook wel iets meer te besteden dan toen, maar ik heb ook meer uitgaven.”
Check ook: Bereken je pensioentekort
Hoe pak je het nu aan?
“Ik doe aan pensioenbeleggen bij verzekeraar Brand New Day. Dat gaat via een belastingvriendelijk spaarprogramma: elke maand maak ik een vast bedrag over, en daarvan krijg ik ongeveer vijftig procent terug van de belasting. Door met zo’n voordeel te komen, stimuleert de overheid deze wijze van pensioensparen. Dit voordeel heb je niet wanneer je zelfstandig spaart of belegt.”
“Aan het eind van de rit, wanneer ik 67 ben, komt het opgespaarde bedrag vrij. Dat geld moet ik dan onderbrengen bij een bank. Samen met de bank bepaal ik over welke periode het vervolgens wordt uitgekeerd, bijvoorbeeld vijftien jaar. Maandelijks krijg ik dan een bedrag, waarover ik ongeveer vijfentwintig procent loonbelasting betaal.”
Check ook: Zelf pensioensparen, met kleine maandelijkse beetjes
Is dit een veilige manier om je pensioen op te bouwen?
“Het veilige ervan is dat je niet bij je geld kan. Wanneer je zelf belegt, kun je er makkelijk bij: gaat je auto kapot, bijvoorbeeld, dan kun je het geld daar voor gebruiken. Ik heb zelf een tijd belegd, maar als ik dan iets had opgebouwd verdween het weer, omdat ik er iets anders mee wilde doen. Maar nu, met dit spaarprogramma, zet ik het geld echt weg. Daar mag ik niet meer aan komen. Nou ja, het mág wel, maar dan moet ik een boete betalen.”
“Je kunt met beleggen een hoger rendement halen dan met gewoon sparen, maar er komt helaas wel altijd een risico bij kijken. Dus in die zin is het niet veilig. Maar niks doen, dat vind ik een groter risico. Je moet natuurlijk wel iets van beleggen begrijpen, je moet de risico’s een beetje kennen. Het kan altijd tegenzitten. Ik beleg overigens niet zelf: ik heb binnen Brand New Day een aantal beleggingsfondsen uitgekozen.”
Kun je tussentijds zien hoe het er voor staat?
“Ja. Ik kan op elk moment zien hoeveel ik in totaal ingelegd heb, en wat dat nu waard is. En er wordt uitgerekend hoeveel het uiteindelijk waard zal zijn, als ik op deze manier zo doorga. In principe stort ik elke maand een vast bedrag, maar ik mag altijd bijstorten. Ik heb dus zeker invloed.”
Raad je mensen die wél via hun werkgever sparen aan zelf ook nog iets te doen?
“Zeker. Tot een jaar of vijf geleden hadden we allemaal de illusie dat we er maar twintig tot dertig procent op achteruit zouden gaan, zodra we stoppen met werken. Het is nu allemaal veel minder zeker. Iedereen moet ernaast iets op gaan bouwen, al is het maar via een gewone spaarrekening.”
“Het wordt simpelweg niet meer voor je geregeld. Mijn generatie is de eerste die het vanaf pensionering over de hele breedte slechter gaat hebben dan de vorige generatie. Als je jonger bent doe je je ogen daar voor dicht, het is nog zo ver weg. Maar wanneer je pensioen dichterbij komt, ga je de noodzaak wel voelen. Mijn advies: ga het regelen, vandaag nog. Het is beter om nu een beetje pijn te lijden, dan straks een heleboel.”
Check ook: Vul je pensioen aan in 6 stappen
De naam van de geïnterviewde is gefingeerd. De geïnterviewde staat ook niet op de foto boven dit artikel.