IEXGeld

Dossiers

Profiel

Plannen en gokken gaan niet samen

“Carl, waar gaat de markt volgens jou naar toe?” Herhaaldelijk krijg ik in mijn praktijk en op evenementen deze vraag. Zelfs als ik de mensen net verteld heb over het belang van gedrag en hoe moeilijk het is om op korte termijn rendementen te voorspellen.

Toen ik in Zuid Afrika was als spreker op een event, kreeg ik zelfs de volgende gedetailleerde vragen:

  • Hoe gaat de economie van de VS zich nu verder ontwikkelen?
  • Welke kant gaat de rente op?
  • Is het nu het moment om te gaan beleggen in Japan?
  • Zijn huizenprijzen nu echt aan het herstellen?

Ik begrijp volledig waarom mensen deze vragen over ‘het juiste moment’ stellen. In de eerste plaats gaan veel mensen uit van het idee dat je een mening moet hebben over de financiële markten, de economie of Japan, want dan denkt een ander dat je intelligent en slim bent.

Sport, politiek en geld

Als je het over dat soort dingen hebt heb je vast meer geld en kun je beter beleggen dan anderen, toch?

Nee.

Ten tweede, als je niet meepraat over sport of politiek, dan kun je het altijd nog over economie en geld hebben om bij de groep te horen. (Ook niet waar, het voelt alleen maar zo). Misschien vind je al die onderwerpen wel leuk om te bespreken, maar pas op: we zijn op het punt aangekomen dat de economie en de financiële markten op voetbal beginnen te lijken. Iedereen denkt het vanaf de zijlijn beter te weten dan de spelers op het veld.

Natuurlijk is het leuk om op een feestje te praten over wat ‘de markt’ zal gaan doen. Maar hou jezelf niet voor de gek! Alles wat we weten over de markt komt uiteindelijk neer op niets anders dan een handjevol gissingen, beter bekend als voorspellingen.

Gokken kost geld

Voorspellingen over de markten in de toekomst blijken vaak onjuist te zijn. We kunnen namelijk gewoon niet zo goed voorspellen welke kant iets op gaat. Dus waarom zouden we onze uiterst belangrijke beslissingen over geld afhankelijk maken van voorspellingen?

Precies. Je weet zelf eigenlijk ook wel beter. Vertrouwen op een gevoel of een beredeneerde gok is een garantie om er later een slecht gevoel aan over te houden. En het gaat je zeker geld kosten.

In plaats van volledig te vertrouwen op voorspellingen die je financiële beslissingen bepalen, moet je je richten op de basisprincipes:

  • Waar sta je vandaag?
  • Denk goed na over waar je naar toe wil en welke doelen je wilt bereiken
  • Zorg voor spreiding en kies voor beleggingen met lage kosten waarmee je een betere kans hebt om die doelen te bereiken
  • Blijf je zo gedragen, voor een heel lange tijd!

Tja, dat lijstje klinkt veel minder spannend dan speculeren of en wanneer de Dow Jones door de 16.000 punten gaat, of de AEX door de 400. Maar dat lijstje voorkomt ook dat je domme dingen doet met je geld. Zoals denken dat het een goed idee is om je beleggingsportefeuille in te vullen op basis van gissingen en gokjes.

In geval je nog mocht twijfelen, zeg ik het nog maar eens: langetermijnplannen en giswerk gaan niet samen!

Gerelateerde Tools